De voeding

Giftig of niet?

Wat mogen valk-parkieten wel en wat niet?
Gezonde toevoegingen, alles met mate:

Groenvoer en fruit is ook belangrijk voor de valk-parkiet en moet toch het liefst dagelijks gegeven worden. Groenten zoals sla, spinazie en andijvie moeten niet teveel gegeven worden, want dat veroorzaakt een te dunne ontlasting. Het beste is om met groenvoer en fruit veel af te wisselen zodat de valk-parkiet allerlei verschillende soorten vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Groente:

-Radijs
-Knol(raap)
-Wortel, zowel onderste en bovenste deel
-Gekookte zoete aardappelen
-Radicchio
-Mosterdplant, paardenbloem
-Andijvie
-Zwitserse snijbiet
-Boerenkool
-Peterselie
-Gekookte rode aardappelen
-Gekookte bonen
-Paksoi
-Tomaat
-Rode en groene paprika's
-Bloemkool
-Broccoli
-Koolrabi
-Peultjes
-Pompoen (gepeld en gestoomd)
-Spinazie
-Gepelde rode bieten
-Groene of rode sla
-Mais (popcorn!! Zelf gemaakte zonder zoet/zout toevoeging)
-Komkommer
-Taugé
-Witlof

Fruit:

-Appel
-Rode Bessen
-Kiwi
-Mango
-Cantaloupe
-Honeydew meloen
-Ananas
-Kers
-Veenbes
-Banaan
-Peer
-Perzik
-Sinaasappels
-Granaatappel
-Manderijn
-Star fruit
-Grapefruit
-Papaya
-Druiven
-Abrikozen
-Watermeloen

Overig:

-Walnoten (hoog in vet, in natuurlijke staat geven)
-Pijnboompitten (hoog in vet in natuurlijke staat geven)
-Amandelen (in natuurlijke staat geven)
-Hele granen brood (met mate, hoog in vet)
-Gekookte rijst
-Muesli (niet gezoet)
-Wilgentakken (geen treurwilg)

Was alle groenten en fruit goed voordat je het aan de vogel(s) geeft.
Verwijder pitten en zaden van fruit. Fruit dat niet binnen 1 dag opgegeten is moet weggegooit worden.
Fruit en groenten bevatten vaak veel vocht. De valk-parkiet zal hierdoor vochtigere ontlasting laten vallen.
Let er dus goed op dat dit niet aan het kontje blijft plakken! In dat geval de vastgeplakte ontlasting weghalen en het kontje wassen met lauw/warm water.

Slecht voor valk-parkiet:

-Junk food
-Advocado (zeer giftig!)
-Chocolade
-Chips
-Alcohol of caffeine (koffie)
-Fruit pitten
-Dadelpruimen
-Tafelzout
-Uien
-Appelzaden
-Paddestoel
-Wit brood
-Aubergine
-Bladeren van tomaten
-Rabarber
-Treurwilg

Elke dag het water verversen. Een gezonde toevoeging aan het water is: roosvicee (met gele dop)
Voeg dit net zoveel toe als dat je het zelf zou drinken.

Eivoer:
Eivoer is ook belangrijk voor de valk-parkiet. Het bevat dierlijke en plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen enz. Eivoer is vooral nodig om de rui en de voortplanting te bevorderen. Sommige valk-parkieten geven niks om droog eivoer. Ze eten het liever vochtig en op de verpakking staat ook meestal hoe je het tot een rullige massa moet maken, met toevoeging van druppels water. Eivoer is te mengen met bijvoorbeeld fruit, groenten en grit. Eivoer dient ¼ van het dagrantsoen te zijn.

Hoeveel geven?
Tijdens kweek: - onbeperkt*
Tijdens rui: - dagelijks.
Tijdens rust: - 2 maal per week.

*Tijdens de kweek is het niet noodzakelijk om het onbeperkt te geven, maar wordt wel veel gedaan. De valk-parkieten geven vaak veel en graag eivoer aan hun jongen.

Wat ze ook lekker vinden: Brinta (met water mengen) hier zitten veel granen in.

***********************************************************************************************************************************************************


Wat mag niet ontbreken:

Zadenmengsel: Als eerste is een goed zadenmengsel erg belangrijk. Het liefst zaden die apart verpakt zijn en geen zaden die zo uit een losse bak bij de dierenwinkel wordt geschept. Deze zijn vaak stoffig en de zaden verliezen aan voedingsstoffen doordat ze worden blootgesteld aan licht.

Je kan zelf mengen met wat parkietenzaad voor valkparkieten en onkruidzaad. Op deze manier krijg je veel verschillende zaden en daarmee afwisseling.  Pas wel op voor teveel zonnepitten. Deze zijn vet en hierdoor wordt een parkiet al snel te dik wat voor problemen kan zorgen.

Pellets: Hierin zit alles wat de parkiet nodig heeft. Het zijn geperste brokjes. Niet iedereen is er voorstander van omdat de parkiet van nature graag zaden pelt en ook veel parkieten willen het niet eten.

Maagkiezel en grit: Maagkiezel zijn kleine steentjes die een dag of 5 in de maag van de valk-parkiet blijven.  Hier kneuzen ze de zaadjes zodat deze goed verteerd worden. Het zijn als het ware de tanden van de parkiet. Daarnaast is grit belangrijk om te geven. Het bevat vele mineralen die van belang zijn voor de valk-parkiet. Hier krijgen de valk-parkieten een mengsel van maagkiezel, grit en oystershell grit, dit laatste bevat extra calcium voor de jonge parkieten en voor de broedkoppels. Van dit mengsel krijgen ze 1 theelepel per week per vogel.

Jodium knaagsteentjes: Dan de rose steentjes, deze zijn erg belangrijk voor de aaanvulling van jodium, welke niet genoeg in het voer te vinden is. Parkieten hebben behoefte aan extra jodium. Valk-parkieten met langdurige tekorten krijgen problemen met de  schildklier. Daarnaast zijn deze steentjes hard waardoor de snavel ook kort gehouden wordt.

Groente en Fruit: Mag niet ontbreken op het menu van de valk-parkiet.  Ze vinden het erg lekker maar daarnaast bevat het ook vele belangrijke vitamines. Je kan zo gek niet bedenken of ze mogen het hebben, wel moeten ze hier aan gewend zijn. Maar geen Advocado!!! deze zijn giftig. Wat ze vaak lekker vinden is wortel, prei, sla, witte kool, andyvie, mandarijn, appel, meloen enz. Vooral de wortel om te slopen en de andijvie zijn erg geliefd.

Vaak krijgen de jonge valk-parkieten al erg snel groentes gevoerd door de ouders. Zo zijn de jongen hier ook al snel aan gewend.

Eivoer: Eivoer hoort ook in het menu van de valk-parkiet. Ook al wordt het niet door elke valk-parkiet gegeten. Je hebt soorten die je als een papje moet aanmaken maar ook die je droog kan voeren. Dit bljft niet lang goed dus op tijd weghalen, zeker in de zomer. Ik maak zelf altijd vers eivoer, en bij mij zijn alle valk-parkieten er dol op, zeker als er jongen zijn, wordt het volop gegeten.

Extra aanvullingen:

Sepia: Sepia is erg zout en daarom niet echt geschikt om veel te geven. Geef het dus met mate.

Vitamines: Tijdens de rui, ziekte enz, is het verstandig valk-parkieten van wat extra vitamines te voorzien. Ik gebruik altijd Bogena multi vitamine wat je bij de dierenwinkel kan aanschaffen. Hier krijgen de valk-parkieten 2 x per week vitamines en 1 x per week Vitamine E.

Appelazijn: Valk-parkieten hebben snel last van maag en darm bacterieen om dit te voorkomen zuren wij het water aan met appelazijn. Dit kan je kopen bij de Albert Hijn en moet biologisch zijn. Hierdoor hebben bacterieen heel wat minder kans. Ook is de kans op kroponsteking heel wat kleiner.

Mineralen: De valk-parkieten kun je extra mineralen in de vorm van een vitaminen en mineralen poeder geven door het eivoer, en extra biotine voor een mooi verenpak, heel handig voor al ze in de rui zijn.

Trostgierst: Trostgierst is ideaal om tam te maken maar ook om jonge valk-parkietjes aan het eten te krijgen of voor zieke valk-parkieten omdat het snel energie geeft.

Gezonde vogels die weinig beweging krijgen niet meer als 1 stengel per week.

Snoepstokjes: In de dierenwinkel zie je vaak van die snoepstokjes, met zaden en dan verschillende smaken zoals noten enz. Deze zijn niet echt geschikt voor parkieten daar ze veel te veel ongezonde suikers bevatten. Als je ze geeft, geef ze dan niet te vaak, beperk dit tot maximaal 1 keer per 2 weken ofzo.

Wilgentakken: Deze takken zijn erg geliefd, om deels te eten maar ook om te slopen en om de snavel aan af te slijten.